Saturday, 9 August 2014

TAUHU TELOR KEMBANG DI TAMAN ASTAKONA

Assalamualaikum.. hihi, kemain lagi tajukkk.. tajuk nak gempak-gempak je padahal benda nye ape je. hahaha. Well, u know me. Rase lame giler tak update, ntah hape -hape la.PEMALAS betul!!!!

oke, jangan cakap banyak.jom tengok resepi. Aku amik dekat group di facebook. Tapi aku da ubah ikot selera aku anak beranak.hahaha *ayat macam good-good aje!*

Yang aku tunjuk ni step by step. So, nubis kubis yang baru nak belajar masak tu senang koje ekau semuo. sebab aku tunjuk semua. hehe


TAUHU TELOR KEMBANG DI TAMAN ASTAKONA


Bahan-bahan:

Bahan A
4 keping tauhu
2 paket tofu telor
3 biji bawang merah kecik
3 ulas bawang putih
2 biji telur - x kisah gred ape-ape pon
1 kiub pati ayam @ bilis @daging

Bahan B
1 Pokok daun sup + daun bawang
1 biji cili merah * aku letak cili api sebab suke pedas,hihihi
3 batang sosej


untuk goreng:

2 biji telur *pecah dan kacau.letak garam sikit

overall bahan - bahan yang digunakan tapi lupe letak kiub pati ayam.haha


Steps:
1. Mula-mula, blend bahan A tanpa letak air ye? tapi sebelum tu, cuci bersih2 sume bahan - bahan tu dan toskan. potong - potong dulu sebelum masuk blender. Kalau tak, kesian blender korang kene bekerja keras hancurkan bahan-bahan ni semua. hehe

ni yang da siap blend


 2. lepas tu, potong pulak bahan B. sosej tu klu nak cincang pon boley.


3. lepas tu, campurkan dalam bahan A.




4. After that, masukkan dalam acuan yang korang suka. Aku ade acuan kuih seri ayu tu je. So, gune je la yang tu. hahaha. tapi kalau rumah korang xde acuan macam tu, jangan risau, masuk je dalam bekas ape - ape pon. x dosa pon. hehe

abaikan garis -garis tapak tangan aku. Ye! tangan aku kasar giler. haha. Tak dapek den nak nolong oii
5. Lepas da masuk dalam acuan, susun masuk dalam kukusan dan kukus selama 15 min. kalau korang kukus dalam tupperware eskrim yang bulat tu, korang tambahkan lagi 15 min. jangan lupa cucuk tengah - tengah ye? nak cek da masak ke belum. Kalau da x melekat dekat garfu/ lidi, maksudnya da masak la tu. tapi ak suggest kat korang masuk dalam acuan kecik - kecik comel macam ni sebab senang keje kome semua, tak yah susah nak potong ke ape. hehehe

ni rupa sebelum kukus, ayu jek kan? hehe

Ni selepas, kembang dan gebu uollsss

6. haaaa, da masak korang keluarkan masuk tupperware ye? kalau tak nak goreng terus, bley masuk peti ais. Kalau pakai acuan ni, bley dapat 24 -30 biji. kalau korang  tak nak buat banyak, buat half dari resepi ni ye? hehehe

cantik kannnn i???
7. kalau nak goreng, jangan lupe celup telor. goreng sampai keperangan dan garing tapi jangan sampai hangus.

phewitttttttttttt

8. siappp!!! haha. cicah la dengan ape - ape sos yang ade kat rumah tu. aku gune pencicah thai cap aym jantan, pastu letak daun ketumbar sikit! haiiiihhh! kecur air liur mase menaip ni tau x?? hahha..


Oke lah, selamat mencuba semuaaaaaa...


With love,
Aishah








No comments:

Post a Comment