oke, jangan cakap banyak.jom tengok resepi. Aku amik dekat group di facebook. Tapi aku da ubah ikot selera aku anak beranak.hahaha *ayat macam good-good aje!*
Yang aku tunjuk ni step by step. So, nubis kubis yang baru nak belajar masak tu senang koje ekau semuo. sebab aku tunjuk semua. hehe
TAUHU TELOR KEMBANG DI TAMAN ASTAKONA
Bahan-bahan:
Bahan A
4 keping tauhu
2 paket tofu telor
3 biji bawang merah kecik
3 ulas bawang putih
2 biji telur - x kisah gred ape-ape pon
1 kiub pati ayam @ bilis @daging
Bahan B
1 Pokok daun sup + daun bawang
1 biji cili merah * aku letak cili api sebab suke pedas,hihihi
3 batang sosej
untuk goreng:
2 biji telur *pecah dan kacau.letak garam sikit
![]() |
overall bahan - bahan yang digunakan tapi lupe letak kiub pati ayam.haha |
Steps:
1. Mula-mula, blend bahan A tanpa letak air ye? tapi sebelum tu, cuci bersih2 sume bahan - bahan tu dan toskan. potong - potong dulu sebelum masuk blender. Kalau tak, kesian blender korang kene bekerja keras hancurkan bahan-bahan ni semua. hehe
![]() |
ni yang da siap blend |
3. lepas tu, campurkan dalam bahan A.
4. After that, masukkan dalam acuan yang korang suka. Aku ade acuan kuih seri ayu tu je. So, gune je la yang tu. hahaha. tapi kalau rumah korang xde acuan macam tu, jangan risau, masuk je dalam bekas ape - ape pon. x dosa pon. hehe
![]() |
abaikan garis -garis tapak tangan aku. Ye! tangan aku kasar giler. haha. Tak dapek den nak nolong oii |
![]() |
ni rupa sebelum kukus, ayu jek kan? hehe |
![]() |
Ni selepas, kembang dan gebu uollsss |
6. haaaa, da masak korang keluarkan masuk tupperware ye? kalau tak nak goreng terus, bley masuk peti ais. Kalau pakai acuan ni, bley dapat 24 -30 biji. kalau korang tak nak buat banyak, buat half dari resepi ni ye? hehehe
![]() |
cantik kannnn i??? |
![]() |
phewitttttttttttt |
8. siappp!!! haha. cicah la dengan ape - ape sos yang ade kat rumah tu. aku gune pencicah thai cap aym jantan, pastu letak daun ketumbar sikit! haiiiihhh! kecur air liur mase menaip ni tau x?? hahha..
Oke lah, selamat mencuba semuaaaaaa...
With love,
Aishah
No comments:
Post a Comment