Assalamualaikum semua. Hihihi. *selalu je syok sendiri bile
letak perkataan ‘semua’ tu, macam la beratus ratus ribu orang baca blog ko ni
hahaha*. Oh maiiii, iolss memang begittewww. Oke, kali ni resepi kek pulak. Dah
lame tak buat kek since ade 1 peristiwa kek tak nak masak kat tengah – tengah,
terus macam kuciwaa gitew. Tapi disebabkan adik lelaki aku tetiba cakap
teringin nak makan kek coklat, terus laju je jenguk rak barang – barang bakery,
nak cek tengok cukup tak barang – barang nak buat kek. Oh em geee, mak – mak
sangat aku rasa. Kalau dulu, masa muda remaja, orang mintak ape pon aku tak
amik port. Sekarang ni, pantang dengar perkataan ‘ teringin’, otometik rase
macam tak sampai ati kalau tak buat.
Oke oke oke. Time akak mu ade bermastautin di sini je korang
boleh request macam – macam. Nanti bila akak mu ini da berhijrah, jangan
harapppp. Eh? Asal membebel entah ape ape nih??? Moh le kite tengok resepi ye??
Aku gabung resepi yang aku amik di group masakan kat fesbuk dengan resepi kat
blog. Nanti I creditkan blog dia ye? Mane tau, korang nak buat rujukan kan??
BAHAN – BAHAN:
Untuk caramel / gula hangus:
2 sudu besar
gula * 2 sudu je ye? Jangan pandai pandai p lebihkan,nanti manis giler. Ni kire
cun da
Untuk pudding :
3 biji telur
* ikot la gred ape pon,amik je yg ade kat dapur tu, ak gune gred B
¾ cawan susu
pekat
1 cawan susu cair
1 sudu kecik
esen vanilla * nak ilangkan hanyir telor
Untuk kek coklat:
Bahan A:
1 cawan susu
pekat
1 cawan susu
cair
¾ cawan gula
1 cawan
minyak masak
¾ cawan
serbuk koko * nak buat 1 cawan pon boleh tapi aku pkai takat je, tu pon da
cukop rase
Bahan B :
1 cawan
tepung gandum
1 sudu kecik
baking powder * aku pakai sudu kfc
1 sudu kecik
soda bicarbonate * sudu kfc
*******
semua bahan B tu kene ayak ye?? Ayak la ye? Jangan malas. Supaye nanti bile kek
korang masak,dia nmpk smooth je.
Bahan C:
3 biji telur
STEPS:
1. Buat caramel dalam Loyang ye? Aku tak de Loyang yang tinggi,smua leper je. So, aku gune periuk rice cooker yg paling kecik tu. Hahaha. Semata semata nak bagi kek tu nampak tinggi.
![]() |
Masukkan 2 sudu besar gula tadi dalam periuk/ Loyang & panaskan atas dapur,gune api paling kecik |
*eh? Dah kenape banyak sangat jangan ni ha??? Hehe..sorry
2. Sekarang, kite sediakan bancuhan pudding pulak
ye? Korang satukan semua bahan-bahan dalam 1 bekas.
![]() |
kacau dengan perlahan sampai sebati. Jangan sampai
berbuih over. Macam ni haa..hehe. tu aku gune whisk. Kalau korang xde whisk, gune je
senduk..pon bolehhh..hehe
|
![]() |
Ni lah rupenye pudding yang gune water bath tadi. Macam nak hangit sebab gatal gatal tangan p tuka dari api atas bawah kepada api atas je. Hehehe. |
*Risau jugak takut tak jadi. Sedih lagiii
kalau tak jadiii.. huwaaaaaa*
Dalam resepi asal, xde cakap plk suh cucuk.
Jadi, takyah cucuk ye? Sebab aku da try, kali kedua buat dia tak melekat macam
yang tak cucuk tu. So, jangan cucuk ye?? Nanti takut tak jadi pulak kek tu ye?
Lepas tu, cubaan ketiga, terus tak cucuk da. Alhamdulillah, melekat cantik. klu nak cucuk jugak,cucuk sikit je skdr nak tau yang puding tu dah masak. Tapi tak tau lah orang laen camane kan?hehe
3. Nak tunggu pudding masak tu take time jugak.
Jadi, marilah kite buat bancuhan kek pulak sementara menunggu tu.
Korang satukan semua bahan A dalam kuali /
periuk. Aku pakai kuali je. Hehe. Sebelum bukak api, kacau sebati dulu ye
serbuk koko dengan cecair- cecair tu smua. Lepas da sebati, bukak api kecik
& masak untuk 5 minit @ shingga gula tu da larut. Pastu rehatkan sekejap.
Oke, setel bahan A.
*time
ni, aku lupa nak snap gambar. Ampunnnnnnn…
Now,
continue dengan bahan B pulak. Ayak semua bahan B dalam bekas dan ketepikan.
Pastu,
bahan C pulak.
![]() |
Pukul telur sampai berbuih macam ni ye?? Dalam resepi yang aku refer tu, dua dua blend. Aku malas nak kotorkan blender, so aku pukul je telur ni sampai berbuih. |
4. Bile da setel semua preparation A, B & C. masukkan bahan
C (telor) & B (Tepong) secara selang seli dalam adunan A yang kite masak
atas api tadi. Masuk dulu telor separuh separuh, kacau kacau sebati. Pastu
masukkan tepong pulak, kacau sebati. Seterusnya begitulah sampai la tepung
dengan telor abis.
5. Lepas
tu, masukkan adunan yang kite prepare tadi dalam Loyang/ periuk
![]() |
Bakar cara yang sama macam buat pudding tadi selama 1jam 30
min @ shingga masak pada suhu 150⁰
api atas bawah. Kalau korang kukus, kukus selama 1 jam ye? Api sederhana.
|
5. yeayyyyyyy!!! da siap!
![]() |
auwwww... sweet like sugarr |
![]() |
sekali pandang puding tu macam sarang semut pon ade. lobang2 siap..hehe |
oke lahhh..selamat mencuba..semoga bermanfaat. hehe
credit to : http://syapex.blogspot.sg/2013/05/kek-coklat-puding-karamel.html
dan jugak ummi, member group resipi ringkas fb.
tata..
With love,
Aishah
wahh sedapnya.. InsyaAllah nanti try resepi nie...
ReplyDeleteApapun done follow anda..
jom singgah sini plak.. http://aienlieyrusli.blogspot.com
tadi sy da tersilap.. haha, ingatkan tu link blog awk da.. sorryyy.. ni kite nak blogwalking balik ni.hhee
ReplyDeleteSalam kenal. Menarik resepinya ni. Dengan gigihnya akan kucuba...
ReplyDeleteMemang nampak sedap.... tapi malangnya saya tak rajin membaking... hhuaaa...
ReplyDeleteehh... salam ukhwah yer...
jemput singgah di blog saya www.niedaendrich.com
tq2
Suka tgk org baking. Tp kite mls nk buat๐ ๐ ๐
ReplyDelete