Monday, 22 September 2014

STEP BY STEP : SOLOK LADA KELATE MARII

Assalamualaikum.. kali ni, solok lado la pulok. Hehe. Ni resepi turun temurun keluarga la kot. Nenek la yang ngajor nye. hehe. Dulu, masa kecik - kecik tau makan & cakap sedapnyeeeeee. Itu je tau. Buatnye tak reti pon. hahahaha. Paling penting, people never say no to solok lado mek dgn mok soh. mek tu nenek aku, mok soh tu nenek sdare., 2 beradik la kirenye.


Jadi, marilah kite berlaga lutut, menuntut ilmu. Best tau belajar dengan orang - orang lama sebab dorang banyak petua. Lain sangat kalau belajar melalui google ke buku ke. Kena direct learning baru betul - betul paham & menjadi. Lagipon aku ni jenis yang kena tengok depan - depan baru lah ak boleh paham & tau setiap steps tu macam mane. hehe


Ok dah. Moh ler usha resepi nih.


SOLOK LADA KELATE MARI.

Bahan - bahan:

Lada hijau secukupnya
10 ekor ikan sardin mentah/ kembung
1 inci halia*
6 ulas bawang merah kecik*
4 ulas bawang putih*
1/2 batang serai* - optional
1 biji telur
1 cawan setengah kelapa muda parut
1/2 cawan santan
gula
garam
pak aji - optional


STEPS:

1. Mula - mula, bersihkan dulu cili hijau tu. lepas basuh tos. then, baru keluarkan biji cili.


*ni lah dia tangan orang orang lame tuuuu, hehe. Kalau aku yang buat, memang tak tersnap la                                                                               gambar*


potong cili tu dari atas sampai bawah tapi jangan sampai putus pulak

camni haa.. ni yang da buang biji n rambu2 dia tu

Ni yang dah siap buang biji
2. Pastu, asingkan isi ikan dari tulang.

camni haaa.. Tapi sebelum asingkan tulang tu, make sure ikan da basuh bersih siap -siap da.
3. Da setel bab ikan, sekarang tumbuk semua bahan bertanda pulak

dah lumat bahan bertanda *, tumbuk  pulak ikan skali dgn bahan - bahan betanda * tu.

4. lepas tu masukkan dalam bekas yang berisi kelapa parut.

Jangan lupa garam gula. Perasakan mengikut tekak masing masing.hee


Gaul sebati ye??

5. Pecahkan telur dalam adunan tadi.


gaul dan gaul sampai sebati

6. Dah sebati, ape lagiiii.. Sumbat la dalam cili tadi.hehe





7. lepas da sumbat semua, masukkan dalam periuk untuk kite rebus sekejap. jangan lupa masukkan santan cair skali.hehe


yang bulat bulat tu sebab cili da abis. Ade lebihan, bulat bulatkan. Pon sedappppp.. 

rebus selama 15 min .
8. yeayyyy!! da siapppp


haihhhhh..meleleh air liur mase duk menaip nihhhhh

Tips:

1. Guna ikan mentah lagi sedap dari ikan yang da rebus sebab manis ikan masih ade.
2. kelapa parut muda paling penting sebab rase lemak manis kepala parut & tekstur dia sendiri akan nampak cantik.



Oke dah.. tu je.. hehehe.. selamat mencube!!


                                                          *gulp gulp* telan air liur.


With love,
Aishah

8 comments:

  1. Wahh sedap2.. nie solok lada nie fav sngat2.. tapi selalunya lada tue mesti dah asing awl2 sebelum mkn.. kuikuii

    ReplyDelete
  2. Aaaa sedapnyeee...sukaaa sangattt
    Nak tiru ea..slalu nampak mcm susah sangat..
    Ni siap bgambar...oooo cengituuu watnye...

    Ehh...:D...salam kenal...kalu ada kerajinan yang lebih..moh jemput singah blog ahkak...
    http://mak-atam.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  3. salam singgah, uishh..lapar pagi-pagi ni. terasa nak balik kampung pulak... studioous.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. rebellioncute : hehe.. laen kali klu nak makan, cari yang tak sumbat dgn lada tu. jap lagi sy ketuk "rumah" awak tau.hehe

    mama'snia: hehehe..cube lahhhh..grenti puas ati. salam kenal jugak kak.. jap lagi nak singgah la rumah akak tu.hehe

    njihe.am: hehe.. klu lapor makan la megi.. kite nak blogwalking jap lgi ni.hehe

    ReplyDelete
  5. Hi, Cik Aishah... TQ Blogwalking blog sy... Em...Biasa je...sy baru nak mblogkan diri sebenarnya...
    Nt klu free sy ajak awk backpack ye... boley cerita resipi makanan kat negara org plak... Hehehe

    ReplyDelete
  6. Hai, dari blog Aizuddin Hazmi. Cantik background. saya pun suka warna hijau gak. Hehe. Nice blog btw. Suka solok lada. Sedap. Salam perkenalan. dah follow. tq follow blog saya dulu. ^_^

    ReplyDelete
  7. sedapnyaa sheda pun suke mkn nih.. sheda datang sini nk tempah blog emel sheda
    Shedaucu@gmail.com ataupun add fb sheda ( sheda ucu) ye

    ReplyDelete
  8. erkk!... memang telan air liur nih... terus teringat nasi kerabu... haish... dah lewat malam ni mana la nak cari... hadoiii

    ReplyDelete