Assalamualaikum.. kali ni, solok lado la pulok. Hehe. Ni resepi turun temurun keluarga la kot. Nenek la yang ngajor nye. hehe. Dulu, masa kecik - kecik tau makan & cakap sedapnyeeeeee. Itu je tau. Buatnye tak reti pon. hahahaha. Paling penting, people never say no to solok lado mek dgn mok soh. mek tu nenek aku, mok soh tu nenek sdare., 2 beradik la kirenye.
Jadi, marilah kite berlaga lutut, menuntut ilmu. Best tau belajar dengan orang - orang lama sebab dorang banyak petua. Lain sangat kalau belajar melalui google ke buku ke. Kena direct learning baru betul - betul paham & menjadi. Lagipon aku ni jenis yang kena tengok depan - depan baru lah ak boleh paham & tau setiap steps tu macam mane. hehe
Ok dah. Moh ler usha resepi nih.
SOLOK LADA KELATE MARI.
Bahan - bahan:
Lada hijau secukupnya
10 ekor ikan sardin mentah/ kembung
1 inci halia*
6 ulas bawang merah kecik*
4 ulas bawang putih*
1/2 batang serai* - optional
1 biji telur
1 cawan setengah kelapa muda parut
1/2 cawan santan
gula
garam
pak aji - optional
STEPS:
1. Mula - mula, bersihkan dulu cili hijau tu. lepas basuh tos. then, baru keluarkan biji cili.
*ni lah dia tangan orang orang lame tuuuu, hehe. Kalau aku yang buat, memang tak tersnap la gambar*
2. Pastu, asingkan isi ikan dari tulang.
3. Da setel bab ikan, sekarang tumbuk semua bahan bertanda pulak
4. lepas tu masukkan dalam bekas yang berisi kelapa parut.
5. Pecahkan telur dalam adunan tadi.
6. Dah sebati, ape lagiiii.. Sumbat la dalam cili tadi.hehe
7. lepas da sumbat semua, masukkan dalam periuk untuk kite rebus sekejap. jangan lupa masukkan santan cair skali.hehe
8. yeayyyy!! da siapppp
Tips:
1. Guna ikan mentah lagi sedap dari ikan yang da rebus sebab manis ikan masih ade.
2. kelapa parut muda paling penting sebab rase lemak manis kepala parut & tekstur dia sendiri akan nampak cantik.
Oke dah.. tu je.. hehehe.. selamat mencube!!
*gulp gulp* telan air liur.
With love,
Aishah
Jadi, marilah kite berlaga lutut, menuntut ilmu. Best tau belajar dengan orang - orang lama sebab dorang banyak petua. Lain sangat kalau belajar melalui google ke buku ke. Kena direct learning baru betul - betul paham & menjadi. Lagipon aku ni jenis yang kena tengok depan - depan baru lah ak boleh paham & tau setiap steps tu macam mane. hehe
Ok dah. Moh ler usha resepi nih.
SOLOK LADA KELATE MARI.
Bahan - bahan:
Lada hijau secukupnya
10 ekor ikan sardin mentah/ kembung
1 inci halia*
6 ulas bawang merah kecik*
4 ulas bawang putih*
1/2 batang serai* - optional
1 biji telur
1 cawan setengah kelapa muda parut
1/2 cawan santan
gula
garam
pak aji - optional
STEPS:
1. Mula - mula, bersihkan dulu cili hijau tu. lepas basuh tos. then, baru keluarkan biji cili.
*ni lah dia tangan orang orang lame tuuuu, hehe. Kalau aku yang buat, memang tak tersnap la gambar*
![]() |
potong cili tu dari atas sampai bawah tapi jangan sampai putus pulak |
![]() |
camni haa.. ni yang da buang biji n rambu2 dia tu |
![]() |
Ni yang dah siap buang biji |
![]() |
camni haaa.. Tapi sebelum asingkan tulang tu, make sure ikan da basuh bersih siap -siap da. |
![]() |
dah lumat bahan bertanda *, tumbuk pulak ikan skali dgn bahan - bahan betanda * tu. |
![]() |
Jangan lupa garam gula. Perasakan mengikut tekak masing masing.hee |
![]() |
Gaul sebati ye?? |
5. Pecahkan telur dalam adunan tadi.
![]() |
gaul dan gaul sampai sebati |
6. Dah sebati, ape lagiiii.. Sumbat la dalam cili tadi.hehe
7. lepas da sumbat semua, masukkan dalam periuk untuk kite rebus sekejap. jangan lupa masukkan santan cair skali.hehe
![]() |
yang bulat bulat tu sebab cili da abis. Ade lebihan, bulat bulatkan. Pon sedappppp.. |
![]() |
rebus selama 15 min . |
![]() |
haihhhhh..meleleh air liur mase duk menaip nihhhhh |
Tips:
1. Guna ikan mentah lagi sedap dari ikan yang da rebus sebab manis ikan masih ade.
2. kelapa parut muda paling penting sebab rase lemak manis kepala parut & tekstur dia sendiri akan nampak cantik.
Oke dah.. tu je.. hehehe.. selamat mencube!!
*gulp gulp* telan air liur.
With love,
Aishah
Wahh sedap2.. nie solok lada nie fav sngat2.. tapi selalunya lada tue mesti dah asing awl2 sebelum mkn.. kuikuii
ReplyDeleteAaaa sedapnyeee...sukaaa sangattt
ReplyDeleteNak tiru ea..slalu nampak mcm susah sangat..
Ni siap bgambar...oooo cengituuu watnye...
Ehh...:D...salam kenal...kalu ada kerajinan yang lebih..moh jemput singah blog ahkak...
http://mak-atam.blogspot.com/?m=1
salam singgah, uishh..lapar pagi-pagi ni. terasa nak balik kampung pulak... studioous.blogspot.com
ReplyDeleterebellioncute : hehe.. laen kali klu nak makan, cari yang tak sumbat dgn lada tu. jap lagi sy ketuk "rumah" awak tau.hehe
ReplyDeletemama'snia: hehehe..cube lahhhh..grenti puas ati. salam kenal jugak kak.. jap lagi nak singgah la rumah akak tu.hehe
njihe.am: hehe.. klu lapor makan la megi.. kite nak blogwalking jap lgi ni.hehe
Hi, Cik Aishah... TQ Blogwalking blog sy... Em...Biasa je...sy baru nak mblogkan diri sebenarnya...
ReplyDeleteNt klu free sy ajak awk backpack ye... boley cerita resipi makanan kat negara org plak... Hehehe
Hai, dari blog Aizuddin Hazmi. Cantik background. saya pun suka warna hijau gak. Hehe. Nice blog btw. Suka solok lada. Sedap. Salam perkenalan. dah follow. tq follow blog saya dulu. ^_^
ReplyDeletesedapnyaa sheda pun suke mkn nih.. sheda datang sini nk tempah blog emel sheda
ReplyDeleteShedaucu@gmail.com ataupun add fb sheda ( sheda ucu) ye
erkk!... memang telan air liur nih... terus teringat nasi kerabu... haish... dah lewat malam ni mana la nak cari... hadoiii
ReplyDelete